بجای اخراج نیروهایتان، چابک شوید! |
قبل از مطالعه این مقاله، پیشنهاد می شود تا مقاله زیر مطالعه شود:
مقدمه
سرعت روزافزون تغییرات تکنولوژی و تغییر مداوم و فزاینده نیازمندی های مشتریان از یک سو و فشار چالش ها و ریسک ها (تحریم و ….) از سوی دیگر؛ چالش روز افزون رقابت بین سازمان ها را افزایش داده است. این موارد، سازمان ها را ناگزیر کرده تا بدنبال کسب مزیت های رقابتی جدیدی باشند تا هم بتوانند بر رقبا برتری یابند و هم بتوانند نیازمندی های جدید مشتریان را در اسرع زمان و با کم ترین هزینه، تامین کنند. در این شرایط، حرکت به سوی ایجاد یا تبدیل سازمان به سازمانی که از سرعت و انعطاف پذیری بالایی در پاسخگوئی به محیط متغیر، ناپایدار و پیش بینی ناپذیر برخوردار است، تنها راهکار پیش روی سازمانهاست. حصول چنین اهدافی در سایه مفهوم جدیدی به نام «چابکی سازمانی» به دست می آید.
به گزارش مککنزی، ۹۰% مدیران ارشد سازمانها، چابک شدن سازمانی را یک نیاز الزامی و حیاتی برای سازمان خود اعلام کردهاند. این موضوع دیگر تنها در سطح تیمهای نرمافزاری و پروژه ای مطرح نمیشود و امروزه کل سازمان ها به دنبال چابکس هستند.
این امر مهم اکثر سازمانها را به این فکر واداشته که اصولاً چابکی سازمانی چیست و آیا راه میان بری برای رسیده به چابک سازمانی وجود دارد؟ در این مقاله به بررسی این دو سوال کلیدی می پردازم.
سازمان چابک چه سازمانی است؟
سازمان چابک، سازمانی است که توانایی لازم جهت ارائه پاسخ های سریع و مؤثر به تغییرات را در حوزه های گوناگون سازمانی (تقاضای بازار، مدیریت پروژه ها و عملیات، درخواست مشتری، نیازمندی های جدید، تغییرات تکنولوژیک، تغییرات بازار و …) داشته باشد. علاوه بر این موضوع، سازمان چابک، سازمانی است که قادر است قابلیتهای سازمان جهت تولید و تحویل محصولات جدید را در کمترین زمان و هزینه، اجرائی و عملیاتی نماید. کاهش هزینههای تولید، افزایش رضایت مشتری، از بین بردن فعالیتهای فاقد ارزش و افزایش رقابت، تنها بخشی از مزایای سازمان چابک است یا سازمانی است که استراتژی چابکی را در دستور کار خود قرار داده است.
در مقایسه با سازمان های کند، خسته و سنتی؛ سازمان های چابک ضمن پیاده سازی ۴ مانیفست کلیدی چابک این 4 مانیفست را بصورت یکپارچه شده در دستور کار خود قرار می دهند.
شکل ۱: ۴ مانیفست کلیدی در مدیریت چابک
در این سازمانها اهداف، روش ها و حتی تاکتیک ها می توانند بصورت روازنه تغییر نمایند، این سازمان ها فراتر از پاسخگوئی به تغییرات می اندیشند و متمایل دارند تا حداکثر بهره برداری را از فرصتهای بالقوه کسب و کار به دست آورند.
راه میان بری برای رسیده به سازمانی چابک چیست؟
چابک شدن سازمان یک فرآیند طبیعی و به مرور است، یعنی به صورت فرایندی و عملیاتی شکل میگیرد، نه بصورت پروژه ای. برای مثال، مایکروسافت حرکت چابک خود را فقط با یک تیم در سال ۲۰۰۸ شروع کرد، چند تیم دیگر در سال ۲۰۰۹ اضافه شدند. نزدیک ۲۵ تیم که بر روی ویژوال استودیو کار میکردند نیز در ۲۰۱۰ به این حرکت پیوستند. پس از آن در ۲۰۱۱ چند صد تیم دیگر دپارتمان توسعه دهندگان نیز اضافه شدند و در نهایت کل سازمان پایبندی خود را به تحول چابک در سال ۲۰۱۴ اعلام کردند و البته هنوز هم امروزه این جریان چابکی تمام نشده و ادامه دارد. شرکت گوگل که از چارچوب اسکرام چابک استفاده می کند نیز در حال طی مسیری شبیه مایکروسافت است.