بزرگترین بیماری یک سازمان و پروژه های آن، کمبود اطلاعات دقیق و به موقع می باشد. با وجود این حقیقت، مدیران برای تصمیم گیری تحت فشار هستند و معمولاً بر اساس یک تصمیم گیری حدسی مجبور به ریسک می شوند. این ریسکها بعضاً باعث از دست رفتن یکسری سودها و منافع پروژه ها و بالطبع، کسب و کار سازمانی می شوند. اما به کمک داشبورد مدیریت سازمان و پروژه ها، امکان مدیریت داده ها، دستیابی به داده ها و تحلیل داده ها در زمان و هزینه کمتر امکانپذیر می گردد.
داشبورد، ابزار مدیریتی است برای نمایش اطلاعات قابل تعقیب در سازمان ها برای اشخاصی که به این اطلاعات نیاز دارند. این اطلاعات به فرمتی است که بیننده آن به سرعت بتواند آنچه را میخواهد بیابد. به طور کلی داشبورد اطلاعات خلاصه را به شکلی گرافیکی با استفاده از خروجی های مختلف همچون، نمودار، گزارش و نمایه های تحلیلی نمایش میدهد. این داشبوردها، که قابلیت پیاده شدن در بسترهای نرم افزاری را دارند؛ به سازمانها در جهت غنی سازی اهداف با استفاده از اطلاعات و تجزیه و تحلیل آنها کمک میکنند و به مدیران این امکان را میدهند تا با تعریف، نظارت و تحلیل شاخصهای کلیدی عملکرد یا KPI(Key Performance Indicators) در ایجاد تراز بین اهداف و فعالیتها، نمایان سازی کلیه فعالیتهای سازمان و ایجاد یک محیط نمایش مشترک بین اهداف و فعالیتها برای تصمیم سازی درست و کارآمد اقدام نمایند.
به زبان ساده داشبورد یک واسط کامپیوتری غنی با نمودارها، گزارشها، شاخصهای دیداری و مکانیزم اخطار است که در یک نرم افزار پویا و اطلاعاتی مربوط یکپارچه شده اند و برای تمامیکارکنان سازمان و مدیران ارشد آن روشی ساده برای دسترسی به دادههای به روز سازمان است تا اطمینان از کسب اهداف و مطلع شدن از مشکلات بالقوه و واقعی را فراهم کند.
کاربرد اصلی داشبوردهای مدیریتی، صرفاً گزارش دهی و گزارشگیری نیست. وظیفه اصلی داشبوردهای مدیریتی ارائه بهنگام اطلاعات مورد نیاز به افراد مرتبط برای واکنش سریع به تغییرات است.
در واقع داشبوردهای مدیریتی، شبیه داشبورد اتومبیل عمل می کنند. میزان کیلومتر طی شده ، دمای آب رادیاتور ، میزان بنزین باقی مانده در باک، سرعت، وضعیت ایمنی و … مجموعه اطلاعاتی است که داشبورد نصب شده در اتومبیل به صاحبان آن ارائه خواهد داد. کلیه این اطلاعات با وجود حیاتی و لازم بودن به صورت یک هشدار نیز عمل خواهند نمود و با توجه به نحوه تصمیم گیری و سرعت عمل صاحب اتومبیل، می توانند تضمین کننده سفر به مقصد از پیش تعیین شده باشند. بطور مشابه، داشبورد مدیریت نیز، این امکان را به مدیران می دهد که در هر لحظه، عملکرد سازمان خود را مشاهده کرده و وضعیت آنرا نسبت به هدف/اهداف نهایی از پیش تعیین شده، پایش کنید.
برای این منظور می بایست شاخص های کلیدی عملکرد (KPI: Key Performance Indicator) سازمان، پروژه های سازمان و یا واحدهای سازمان تعریف شود تا بتوان در هر لحظه از وضعیت شرکت، پروژه های شرکت و یا عملکردها واحدهای سازمانی مطلع شد. با استفاده از این داشبوردها، مدیران ارشد سازمان می توانند به سادگی در یک محیط زیبا و غیر پیچیده، بر شاخصهای عملکردی:
- سازمان
- پروژه های سازمان
- بخش ها/واحدهای مختلف سازمان
- و یا واحد خود
نظارت کامل و به روز داشته باشند. همچنین داشبورد این امکان را برای کسانی که خارج از محل کارشان می باشند، مهیا می کند تا بتوانند از راه دور به اطلاعات مورد نظرشان دسترسی داشته باشند.
در این دوره تلاش می گردد تا ضمن بررسی پیش نیازهای لازم برای طراحی و پیاده سازی داشبوردهای مدیریت پروژه در پروژه ها، مراحل بهبود مدیریت پروژه با مدیریت و کنترل داشبوردهای مدیریت پروژه تشریح گردد. این کار با ارائه مثال های کاربردی همراه خواهد بود.