دانش و تجارب اکتسابی در سازمان ها از منظر زمان و هزینه اهمیت بسیاری دارد؛ چراکه ثبت و استفاده از این دانش اندوخته و درس آموخته های مستند شده می تواند باعث حرکت رو به جلوی سازمان گشته و از تکرار تجارب ناخوشایند گذشته جلوگیری کند.
مدیران و کارشناسان سازمانها که با عنوان دانشکار یا کارمند دانشی در عصر کنونی شناخته میشوند، همه روزه در حال تولید تجربههای کارشناسی مدیریتی و فنی تخصصی هستند که نتایج آن می تواند به صورت درس آموختههایی از موفقیت ها و شکستها به سایر همکاران منتقل گردند. اما این شیوه سنتی با چالش فراموشی و عدم انتقال کامل دانش روبرو است.
در این کارگاه تلاش می گردد تا ضمن معرفی و بکارگیری روشهای نوین مستندسازی درس آموخته ها و مدیریت دانش، مفاهیم، تکنیک ها و روش های ثبت و مستند سازی درس آموخته های فرآیند و عملیات سازمانی داده شود. شرکتکنندگان در این کارگاه فرا میگیرند که چگونه دانش و درس آموخته را در یک فرایند سیستماتیک مستند نمایند و چگونه مدیریت دانش را به صورت چابک توسعه دهند. همچنین در این کارگاه تلاش خواهد شد با ارائه مثالهای واقعی، کلیه مراحل، ابزارها، روش ها، مهارت ها و نیز دانش بکارگیری مدیریت دانش و درس آموخته ها، به روش کارگاهی به شرکت کنندگان انتقال داده شود.
مقدمه
- شناخت هرم داده، اطلاعات، دانش، خرد و هوش تجاری
- آشنایی با واژهنامه، عبارتها و اصول و قواعد مدیریت داده، مدیریت اطلاعات و مدیریت دانش
- شناخت اهمیت و ضرورت مدیریت دانش در سازمان های امروزی
- آشنائی با انواع متدولوژی های مدیریت دانش
- بررسی شباهتها و تفاوتهای مدیریت دانش سنتی و نوین
- شناخت ارکان و اجزای مدیریت دانش
- فراگیری برنامهریزی، اجرا و پیاده سازی سیستم مدیریت دانش در سازمان
- آشنایی با نقش مدیر دانش (Knowledge Manager) تفاوت های آن با سایر نقش های سازمانی
- شناخت فرایند مدیریت درس آموخته ها در سازمان
- ثبت تجربه سازمانی
- فرآیند مستندسازی و انتقال دروس و تجارب سازمانی
- بررسی مدل های ثبت درس آموخته ها در شرکتهای برتر دنیا
- بررسی جلسات ، فرمها و گز