واژه “سناریو” از هنرهای نمایشی برگرفته شده است. سناریو به عنوان یک تصویر قابل پذیرش و قابل تصور و مرتبط، از آینده تعریف شده است که میتواند به شما شهود و دید بهتری از آینده بدهد. سناریوها، آینده های احتمالی مختلف را برای راهبردنویسان ترسیم می کنند، ولی به پیش بینی آینده نمی پردازند. هدف سناریوها در سطحی ورای حالت موجود قرار دارد؛ زیرا سناریو به خودی خود در مورد هدف خود صحبت نمی کند. سناریوها، به عنوان یک تکنیک و فن اصلی و پایه برای مطالعات آینده پژوهی، از مدتها قبل به عنوان ابزارهایی نیرومند برای کمک به روند تصمیم گیری در قبال عدم قطعیت آینده، مورد استفاده ی برنامه ریزان دولتی، مدیران شرکتها و تحلیلگران نظامی بوده اند.
از آنجایی که روند تغییرات محیط صنعت و جوامع رو به افزایش گذاشت، نیاز به روش های آینده پژوهی که بتوان در آنها تغییرات سریع آینده را نیز در نظر گرفت احساس شد. روش سناریو نویسی که از جمله روش های “مبتنی بر فرضیات” می باشد، یکی از کارآمدترین روش های موجود برای پیش بینی آینده های دور و در شرایطی که عدم قطعیت های زیادی در سیستم وجود دارد، می باشد.
در سناریو نویسی تمرکز باید بر داستان گویی باشد. همانطور که طراح می نویسد، یک طرح تصور می شود و اینکه که چگونه باعث حل مشکلات می شود، نویسنده موانع را برمی دارد و میزان ریسک را به حداقل می رساند. نقل قول از کاربر راه خوبی برای ارتباط با جزئیات مورد نیاز هر شخصیت است.
سناریو نویسی از تقسیم اطلاعات طراح به دوشاخه اصلی نشأت می گیرد:
- مواردی که طراح اعتقاد به آگاهی از آنها دارد. یعنی اعتقاد به زنجیر وار بودن پروسه هایی که در جهان رخ می دهند. مانند مواردی مثل رشد جمعیت و یا شرایط تأثیر گذار بر تکنولوژی های نوین قطعی
- المان هایی که طراح آنها را نامعلوم و تعیین ناپذیر می داند، مانند نتایج انتخابات سیاسی، مدهای زودگذر و سبک ها در تجارت آینده.
در شکل کلاسیک سناریو نویسی، سه تیپ سناریو مطرح میشود و خواسته میشود که حتماً هر یک از آنها به صورت جداگانه طراحی و تحلیل شوند:
- محتمل ترین سناریو (The most probable)
- خوش بینانه ترین حالت (The best)
- بدبینانه ترین حالت (The worst)
با توجه به توضیحات مذکور، در این دوره ضمن معرفی و آموزش اصول سناریو نویسی، در خصوص نحوه نگارش انواع روش های سناریو نویسی در حالت های محتمل، خوشبینانه و بدبینانه بحث می گردد. این آموزش، همراه با ارائه نمونه های کاربردی و واقعی از سناریونویسی در صنایع مختلف می باشد.