استفاده از پروژه به عنوان ابزاری برای رشد و توسعه سازمان های پروژه محوری که در حوزه های مختلفی فعالیت می کنند (از پروژه های نفت و گاز گرفته تا پروژه های IT و استارت آپ) موجب شده است تا موفقیت پروژه ها و تکمیل آن ها در مدت زمان مقرر، در چارچوب بودجه مصوب و مطابق متدولوژی مصوب سازمان، اهمیت روزافزونی پیدا کند. این موفقیت، چه در سازمان هائی که کسب و کار اصلی سازمان پروژه است و چه به عنوان ابزاری برای توسعه کسب و کار و دستیابی به اهداف راهبردی به سه مولفه کلیدی وابسته است. این سه مولفه عبارتند از :
- داشتن متدولوژی مناسب مدیریت پروژه (سنتی، چابک، هایبرید)
- داشتن زیرساختهای سخت افزار و نرم افزاری مدیریت پروژه، مانند سیستم اطلاعات مدیریت پروژه یا Project Management Information System که به اختصار به آن PMIS گفته می شود.
- داشتن نیروی انسانی کارآزموده، با انگیزه و آموزش دیده
این سه مولفه کلیدی از مولفه های اصلی جهت راه اندازی و پیاده سازی دفتری تحت عنوان دفتر مدیریت پروژه یا Project Management Office یا به اختصار PMO، می باشد.
PMO یا دفتر مدیریت پروژه (ها)، یک واحد مستقل در سازمان است که به صورت تخصصی به موضوع مدیریت پروژه پرداخته و راهکارهای مدیریت پروژه مانند PMIS را به کمک واحد IT ی سازمان ارائه می دهد. PMO، همچنین قادر است تا غیر از این خدمت، طیف وسیعی از سایر خدمات مدیریت پروژه را در اختیار پروژه، مدیر و تیم پروژه بگذارد.
سازمانهای پروژه محور، با طراحی و پیاده سازی دفتر مدیریت پروژه یا همان PMO، فرآیندهای مدیریت پروژه خود را به یکپارچگی می رسانند. هرچند که اصلی ترین نقش مورد توجه از دفتر مدیریت پروژه، ایجاد فرآیندهای منظم و یکپارچه مدیریت پروژه در قالب متدولوژی مدیریت پروژه یا همان Project Management Methodology می باشد؛ اما بستگی به سطح اختیار و مسئولیتهای دفتر مدیریت پروژه، آموزش های تخصصی مدیریت پروژه، مشاوره و هدایت پروژه ها، ممیزی دوره ای نظام مدیریت پروژه، گزارش دهی پروژه، مدیریت سبد پروژه ها و در مخلص کلام، رشد، حرفه ای سازی و کاربردی نمودن دانش مدیریت پروژه در سازمان دارد.
در این کارگاه تلاش می شود ضمن تبیین سه مولفه اصلی موفقیت در مدیریت پروژه، به کمک واحدPMO که در بالا به آن اشاره شد؛ به بررسی نقش عملی دفتر مدیریت پروژه در پیاده سازی موفق این سه مولفه کلیدی، در چابک ترین حالت خود بپردازیم.